Mijn favorieten

Veelgestelde vragen

VEELGESTELDE VRAGEN

Wij krijgen als makelaars veel vragen over ons vak. We hebben de meest voorkomende vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet:
 

WAAR VERDIENT EEN MAKELAAR AAN?

Een makelaar rekent "courtage", dat wil zeggen dat hij aanspraak maakt op een deel van de koopsom. Er is geen vaste regel hoe hoog de courtage moet zijn, maar de basisregel is ca. 2% van de koopsom, inclusief BTW. Het tarief is soms onderhandelbaar maar een courtage lager dan 1,5% is eigenlijk ongebruikelijk.

Daarnaast kun je ook een aankoopmakelaar inschakelen, die actief voor je op zoek gaat naar een woning. Meestal betaal je dan een vast bedrag plus een percentage (b.v. 12%) van het verschil tussen de vraagprijs van de woning en de uiteindelijke verkoopprijs.

Tot slot kunnen makelaars, indien gekwalificeerd, optreden als taxateur. Hiervoor wordt een vast bedrag gerekend. 
 

WAAR LET EEN MAKELAAR OP BIJ EEN WAARDEBEPALING / TAXATIE?

Wie een huis koopt heeft (bijna altijd) een hypotheek nodig. Om een hypotheek te krijgen is een taxatierapport nodig waarin de waarde van de woning staat vastgesteld.  Met dit rapport kan de bank zien of jouw koop een goede investering is. Na de bouwkundige keuring zullen kopers een taxateur laten komen om de waarde van de woning vast te stellen.  Er wordt dan gekeken naar:
 

  • Staat van onderhoud

Bladdert de verf van de kozijnen, zijn er lekkende kranen of ziet alles er  heel nieuw uit?
 

  • Inhoud & oppervlakte

Meten is weten! 
 

  • Type huis & indeling

Is de woning een villa, appartement, studio of eengezinswoning? Ook dit is belangrijk voor de waardebepaling.
 

  • Bouwjaar

 
  • Aanwezige extra's

Zoals een tuin, garage of privé parkeerplaats.
 

  • Isolatie & energiebesparende maatregelen

Met een beetje geluk ligt het dak vol zonnepanelen en hebben alle ruiten dubbel glas. Dat is ook in de meeste  gevallen waardeverhogend.
 

  • Materiaalgebruik

Kunststof of houten kozijnen, stalen of houten balken of misschien zelfs een rieten dak?
 

  • Verplichtingen & rechten

Is er sprake van erfpacht, recht van overpad of andere verplichtingen?
 

  • Omgeving & ligging

Bosrijk, aan het water, in het centrum. Zijn er veel voorzieningen in de buurt, hoe is de woning bereikbaar, staan er wellicht grote gebouwen/fabrieken/een snelweg pal naast het huis? Ook dat is mede bepalend voor de waarde van de woning.
 

  • Bestemmingsplan

Die hoge gebouwen en de snelweg zijn er nu misschien nog niet, maar mogelijk wel in de (nabije) toekomst. Ook dat wordt vastgelegd in het taxatierapport.
 

  • Woningmarkt

Wat hebben huizen rondom jouw beoogde woning opgeleverd bij de  verkoop? Die bedragen worden ter referentie gebruikt bij de waardebepaling.
 

Overige aandachtspunten

Het is verder goed om te volgende zaken in je achterhoofd te houden bij een taxatierapport:

  • Een taxateur is in principe gevestigd in de buurt waarin hij of zij taxeert. Meestal wordt daarbij een straal van zo’n 20 kilometer aangehouden. Zo weet je zeker dat de taxateur daadwerkelijk inzicht heeft in de lokale woningmarkt.

  • Een taxatie is over het algemeen geen lange termijnwerk. Binnen 1 à 2 weken kan de klus zijn afgerond.

  • Het taxeren van de woning is níet hetzelfde als het uitvoeren van een bouwkundige keuring. Voor een taxateur is de bouwkundige staat van de woning onderdeel van de waardebepaling. Hij zal hoogstens aantekenen dat aanvullend bouwkundig onderzoek nodig is, als hij grove gebreken ontdekt.

  • Banken stellen vaak een eis aan taxaties – zodat ze zeker weten dat er niet wordt gefraudeerd. Goed om te weten dat je bij je aanvraag moet kijken of het om een NWWI-rapport gaat bij de taxatie. NWWI staat voor Nederlands Woning Waarde Instituut dat – naar eigen zeggen – rapporten van woningtaxaties van aangesloten taxateurs ziet en erop toeziet dat elke taxatie uniform en volgens duidelijke richtlijnen is opgesteld.’ Is een paar tientjes duurder dan een normale taxatie, maar dan heb je ook wat.


WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ HET KIEZEN VAN EEN MAKELAAR?

Bij de (ver)koop van een woning spelen grote belangen. Kies daarom voor een makelaar waarmee je een persoonlijke klik hebt en ga niet enkel af op prijs. De voordeligste partij is niet altijd de beste dus kies voor een wat duurdere makelaar die zichzelf terug zal verdienen door een hogere verkoopprijs te onderhandelen  Het is verstandig om meerdere makelaars uit te nodigen omdat elke makelaar een woning anders inschat qua waarde en ook elk andere tarieven zullen hanteren. Tijdens je afspraak met de potentiële makelaar is het slim om vooraf vragen voor te bereiden die je wilt stellen. Vraag bijvoorbeeld naar de geschatte verkoopwaarde en termijn voor verkoop. Heb je een makelaar gekozen? Lees dan de makelaarsofferte goed door en let met name op de procentuele courtage en eventueel bijkomende opstartkosten en de kleine lettertjes!
 

WAT DOET EEN MAKELAAR EN WAAROM SCHAKEL JE HEM IN?

Een makelaar  bemiddelt bij de verkoop, aankoop of verhuur van woningen en/of bedrijfspanden of ander onroerend goed. Wil je een woning kopen of verkopen? Dan treedt een makelaar op als aankoop- of verkoopmakelaar.
 

De aankoopmakelaar

  • Het in kaart brengen van jouw woonwensen
  • Het zoeken, selecteren en tonen van woningen
  • Regelen  van bezichtigingen
  • Voeren van onderhandelingen 
  • Begeleiden van notariële en juridische zaken
  • Bieden van ondersteuning na oplevering van een woning

De verkoopmakelaar

  • Het geven van advies over de verkoopprijs
  • Verkoopstrategie bepalen
  • Zoeken naar potentiële kopers
  • Ontvangen en rondleiden van potentiële kopers in de woning die je verkoopt
  • Onderhandelingen voeren met kopers
  • Opstellen van een verkoopcontract
  • Notariële en juridische zaken
 

De taxateur

Taxateurs zijn gespecialiseerd in het vaststellen van een marktconforme verkoopprijs voor jouw woning. Op basis van deze taxatie wordt een advies gegeven over de verkoopprijs. Ook wordt de taxatie o.a. gebruikt voor het aanvragen van een hypotheek bij de bank. 
 

WAT BETEKENT "ONDER BOD" BIJ EEN MAKELAAR?

Het woord zegt het eigenlijk al. Onder bod betekent dat er een of meerdere biedingen zijn gedaan op de woning en in de praktijk betekent dit vaak dat je (helaas) te laat bent. Er zijn echter verschillende varianten bij makelaars van 'onder bod'.  Een van de varianten is dat er een deadline voor biedingen is afgesproken i.o.m. de verkopers. Als de biedingen voorbij zijn worden de biedingen besproken en dan komt de woning 'onder bod'. Nieuwe bezichtigingen worden niet meer gepland en de koop zal gesloten worden met één van de bieders. Een andere variant is dat de makelaar één kijker kijker en een bod heeft ontvangen en daarmee in onderhandeling gaat. Ook dan krijgt de woning de status 'onder bod'. De laatste variant is dat de koper en verkoper op welke wanier dan ook tot akkoord zijn gekomen. Dit kan zijn door een biedprocedure of een onderhandeling. De koop is gesloten en gegevens worden uitgewisseld voor de koopovereenkomst. Ook dan is de woning 'onder bod'.


WANNEER BEN IK IN ONDERHANDELING BIJ EEN MAKELAAR?

 

Je bent wel in onderhandeling als er wordt gereageerd op jouw bod door: 

  • Een tegenbod te doen
  • Expliciet te melden dat jullie in onderhandeling zijn 
Je bent nog niet in onderhandeling als de makelaar zegt dat hij het bod met de verkoper zal bespreken.
 

WANNEER MOET IK EEN MAKELAAR COURTAGE BETALEN?

De courtage wordt verrekend bij de notaris. Als het huis officieel van eigenaar wisselt rekent de notaris uit welk bedrag betaald wordt aan de makelaar.  Extra kosten die de makelaar heeft gemaakt dienen door jou als verkoper zelf overgemaakt te worden, zoals opstartkosten.
 

WIE BETAALT DE MAKELAAR BIJ VERKOOP VAN EEN HUIS?

De opstartkosten en het afgesproken courtage percentage wordt betaald door de verkopers van het huis. 


WELKE MAKELAAR MAG TAXEREN?

Niet elke makelaar mag taxeren. Veel banken stellen een gecertificeerde taxateur als eis. Een erkend taxateur moet ingeschreven staan bij het taxatieregister NRVT (Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs).


HOE KAN IK MAKELAAR WORDEN?

Als je makelaar wilt worden start je bij voorkeur met een hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij. Deze kun je afronden binnen 4 jaar of kies voor het versnelde traject. Sinds 2001 is het echter zo dat je geen diploma meer nodig hebt om makelaar te zijn. Het is geen vrij of beschermd beroep en iedereen mag makelaar zijn. Echter, als je serieus genomen wilt worden moet je je inschrijven in het register van gecertificeerde makelaars (RMT - Register Makelaar Taxateur) en daartoe krijg je alleen toegang als je de makelaarsopleiding hebt gevolgd.


TRADITIONELE MAKELAAR VS INTERNETMAKELAAR?

Een traditionele makelaar is een makelaar die een volledig dienstenpakket aanbiedt en van A tot Z de aan- of verkoop van jouw woning verzorgt. Je betaalt een traditionele makelaar courtage. Een internetmakelaar verkoopt actief samen met de verkoper de woning via internet. Dit is de reden dat internetmakelaars vaak goedkoper zijn omdat je zelf als verkoper aan de bak moet. De  verkopers begeleiden zelf bezichtigingen, maken foto's en schrijven aanbiedingsteksten. De makelaar regelt zaken waar meer kennis voor nodig is.
 

WAAROM EEN NVM MAKELAAR?

Voordeel 1 - Een NVM-makelaar kent de woningmarkt en beschikt over veel gegevens om uw woning zo goed mogelijk op de markt te brengen.
 

Voordeel 2 - Een NVM-makelaar moet zich houden aan de NVM-Erecode. Dit houdt in dat alle regels van de NVM in acht genomen moeten worden en de belangen van de klant voor opstelt. De Commissie Lidmaatschapszaken houdt hier toezicht op.
 

Voordeel 3 - Uw woning wordt uitgebreid gepresenteerd en gepromoot op Funda en staat op een uitstekende positie.
 

Voordeel 4 - Bij een NVM-makelaar kun u altijd terecht, of het nu gaat om koop, verhuur, nieuwbouw, taxatie of onteigening.
 

Voordeel 5 - Een NVM-makelaar blijft op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wonen, regel- en wetgeving.
 

Voordeel 6 - U kunt terugvallen op de afdeling Consumentenvoorlichting, mocht er een geschil zijn met de NVM-makelaar. Ook is elke NVM-makelaar verzekerd tegen beroepsaansprakelijkheid.
 

Voordeel 7 - Met een NVM-makelaar bent u er zeker van dat u een expert inschakelt voor de (ver)koop van een woning. Dit geldt zowel voor het verkoop- als het aankoopproces.